Vad är en domänadress? | Domänadress vs URL - företagsmail.se

Vad är en domänadress? Domänadress vs URL

En domänadress är en unik och lätt att komma ihåg adress som används för att komma åt webbplatser, såsom 'aftonbladet.se' och 'facebook.com'. Användare kan ansluta till webbplatser med hjälp av domännamn tack vare DNS-systemet.

Innehållsförteckning

Vad är en domänadress?

En domänadress är en sträng av text som kopplas till en alfanumerisk IP-adress, använd för att komma åt en webbplats från klientprogramvara. På vanlig svenska är en domänadress den text som en användare skriver in i en webbläsarflik för att nå en specifik webbplats. Till exempel är domänadressen för Google ’google.com’.

Den faktiska adressen för en webbplats är en komplex numerisk IP-adress (t.ex. 192.0.2.2), men tack vare DNS kan användare ange mänskliga vänliga domännamn och dirigeras till de webbplatser de söker. Denna process kallas en DNS-sökning.

Vem hanterar domännamn?

Domännamn hanteras alla av domänregistret, som delegerar reservationen av domännamn till registrarer. Alla som vill skapa en webbplats kan registrera en domänadress hos en registrar, och för närvarande finns det över 300 miljoner registrerade domännamn.

Vad är skillnaden mellan en domänadress och en URL?

En uniform resurslokator (URL), ibland kallad webbadress, innehåller domänadressen till en webbplats samt annan information, inklusive protokollet och sökvägen. Till exempel, i URL:en ’https://företagsmail.se/artiklar/’, är ’företagsmail.se’ domänadressen, medan ’https’ är protokollet och ’/artiklar/’ är sökvägen till en specifik sida på webbplatsen.

Vad utgör delarna av en domänadress?

Domännamn bryts vanligtvis upp i två eller tre delar, var och en separerad av en punkt. När de läses från höger till vänster går identifierarna i domännamn från mest generell till mest specifik. Avsnittet till höger om den sista punkten i en domännamn kallas toppdomän (TLD). Dessa inkluderar ’generiska’ TLD:er såsom ’.com’, ’.net’ och ’.org’, samt landspecifika TLD:er som ’.se’ och ’.no’.

Till vänster om TLD finns andra nivåns domän (2LD), och om det finns något till vänster om 2LD kallas det tredje nivåns domän (3LD). Låt oss titta på några exempel:

För Googles US-domän ’google.com’:

’.com’ är TLD (mest generell) ’google’ är 2LD (mest specifik) Men för Googles UK-domän ’google.co.uk’:

’.com’ är TLD (mest generell) ’.co’* är 2LD ’google’ är 3LD (mest specifik) *I det här fallet indikerar 2LD vilken typ av organisation som har registrerat domänen (.co i Storbritannien används för webbplatser registrerade av företag).

Hur man håller en domänadress säker

När en domänadress har registrerats hos en registrar är det registrarens ansvar att meddela registranten när deras domän snart kommer att löpa ut och ge dem möjlighet att förnya den, för att säkerställa att de inte förlorar sin domänadress. I vissa fall kan registrarer utnyttja sina användares utgångna domännamn genom att köpa dessa domäner direkt när de löper ut och sedan sälja dem tillbaka till den ursprungliga registranten till ett överdrivet pris. Det är viktigt att välja en ärlig och pålitlig registrar för att undvika sådana situationer.

Skaffa en företagsmail utan krångel

Vi hjälper dig att komma igång kostnadsfritt.
Noll underhåll 👍