Vad är TCP/IP?

Vad är TCP/IP?

TCP/IP är hur enheter kommunicerar och överför datapaket över internet.

Innehållsförteckning

Vad är IP & TCP?

Internet Protocol (IP) är adresssystemet för internet och har huvudfunktionen att leverera datapaket från en källenhet till en målenhet. IP är det primära sättet på vilket nätverksanslutningar skapas och utgör grunden för internet. IP hanterar inte paketordning eller felkontroll. Sådan funktionalitet kräver vanligtvis ett annat protokoll, ofta Transmission Control Protocol (TCP).

Förhållandet mellan TCP/IP är liknande att skicka någon ett meddelande skrivet på en pusselbit via posten. Meddelandet skrivs ner och pusslet bryts i bitar. Varje bit kan sedan resa genom olika postled, där vissa tar längre tid än andra. När pusselbitarna kommer fram efter att ha färdats genom olika vägar, kan bitarna vara i oordning. IP ser till att bitarna kommer fram till sin destinationsadress. TCP kan ses som pusselbitssättaren på den andra sidan, som sätter ihop bitarna i rätt ordning, ber om att saknade bitar ska skickas igen och låter avsändaren veta att pusslet har mottagits. TCP underhåller förbindelsen med avsändaren från före det att första pusselbiten skickas till efter att den sista biten skickas.

IP är ett anslutningslöst protokoll, vilket innebär att varje datapaket individuellt adresseras och routas från källenhet till målenhet, och målet skickar inte en bekräftelse tillbaka till källan. Här kommer protokoll som TCP in i bilden. TCP används i samarbete med IP för att upprätthålla en förbindelse mellan avsändaren och målen och säkerställa paketordning.

Till exempel, när ett e-postmeddelande skickas över TCP, etableras en anslutning och en 3-vägs handskakning görs. Först skickar källan en SYN ”initial förfrågan” till målservern för att starta dialogen. Sedan skickar målservern en SYN-ACK-paket för att godkänna processen. Slutligen skickar källan en ACK-paket till målet för att bekräfta processen, varpå meddelandets innehåll kan skickas. E-postmeddelandet bryts i slutändan ner i datapaket innan varje paket skickas ut på internet, där de passerar en serie gatewayar innan de når målenheten där gruppen med paket återmonteras av TCP till det ursprungliga innehållet i e-postmeddelandet.

Den primära versionen av IP som används på internet idag är Internet Protocol Version 4 (IPv4). På grund av storleksbegränsningar med det totala antalet möjliga adresser i IPv4 utvecklades ett nyare protokoll. Det nyare protokollet kallas IPv6. Det gör många fler adresser tillgängliga och ökar i användning.

Skaffa en företagsmail utan krångel

Vi hjälper dig att komma igång kostnadsfritt.
Noll underhåll 👍